Följ med på ett juläventyr för hela familjen

Med barnartister från Svenska Balettskolan

Spelas på Kronhuset i december 2022

Föreställningar
8 december 2022 kl 18.00
9 december 2022 kl 18.00
10 december 2022 kl 12.00, 14.30 och 17.00
11 december 2022 kl 12.00, 14.30 och 17.00

Föreställningen är ca 1h och 10min

Ta med familj och vänner till ”Kronhusjul i Kronhuset & Kronhusbodarna” och upplev en mysig luciaföreställning med allt som hör julen till!

Lucia på Kronhuset är ett juläventyr för alla åldrar där vi tillsammans ringer in julen med ljus och värme från Kronhusets egna luciatåg med barnartister från Svenska Balettskolan.

Vackra luciasånger och julhits blandas med dans, balett och härliga julupptåg där luciaensemblen får besök av bland annat dansande pepparkakor, den stiliga Nötknäpparen och hans rosa sockerfé.

Lucia på Kronhuset är en del av det unika julevenemang som äger rum på och runt Kronhuset varje jul sedan 1965. År efter år lockar den traditionella julmarknaden i Kronhuset tusentals besökare. 

 

Boka biljetter här

 

Fler föreställningar

LUCIA PÅ KRONHUSET

Dansare från Kungliga Baletten

Balettens stora pas de deux dansas av två gästdansare från Kungliga Baletten, Elisa Lons och Jérémie Neveu, som båda kommer från Frankrike. Kungliga Baletten grundades 1773 och är ett av världens äldsta balettkompanier. I denna uppsättning gestaltar de Clara och hennes nötknäpparsoldat förvandlade till en prinsess och prins.

Kungliga Baletten

Dansare från Berlin State Ballet

Sockerfen dansas av Vivian Assal Koohnavard som arbetar som dansare i Berlin State Ballet, Tysklands ledande balettkompani. Vivian kommer själv från Svenska Balettskolan i Göteborg och har även dansat vid den Norske Nasjonalballetten.

Berlin State Ballet

Dansare från Den Kongelige Danske Ballet

Den tidigare dansare från Den Kongelige Danske Ballet Sebastian Michanek gestaltar Claras farbror Drosselmeyer. Den Kongelige Danske Ballet grundades 1748 och är känd för sin Bournonville-tradition. Sebastian har även dansat vid Kungliga Baletten och Australien Ballet.

Den Kongelige Danske Ballet

Dansare från Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett

Flera tidigare dansare från Stora Teaterns balett och sedermera GöteborgsOperans balett medverkar i denna uppsättning av Nötknäpparen och har alla dansat i Nötknäpparen när den spelades på Storan och på GöteborgsOperan. Stora Teaterns balett var Göteborgs egna balettkompani mellan 1920 och 1994 när baletten flyttade över till Operan och blev GöteborgsOperans balett fram till 2012. Numera har Operan ingen egen balettrepertoar och kompaniet har bytt namn till GöteborgsOperans danskompani och är nu Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier.

Uta Güttler som i denna uppsättning spelar skollärarfrun var den sista dansare som dansade sockerfen/prinsessan i Pär Isbergs uppsättning av Nötknäpparen på GöteborgsOperan. Arman Ersin Aycan som i denna uppsättning spelar skolläraren dansade råttkungen vid den gamla uppsättningen på Storan och samma råtthuvud är nu restaurerat och används igen i denna uppsättning av Nötknäpparen.

GöteborgsOperan

Kungliga Svenska Balettskolan

Yrkesdansarelever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm kommer till Göteborg för att dansa den klassiska blomstervalsen som i denna uppsättning utgörs av ett polkagrishov och är koreograferat av assisterande koreograf Terry Wright från England.

Kungliga Svenska Balettskolan

Svenska Balettskolan i Göteborg

Alla barnroller och den större unga ensemblen dansas av elever från Svenska Balettskolan i Göteborg. Utbildningen är en elitutbildning i dans inom den vanliga grundskolan (åk 4-9) och är en förberedande yrkesdansarutbildning med regeringsuppdrag att utbilda nästa generations dansare för scener både nationellt och internationellt. 

Svenska Balettskolan

SKAPANDE TEAM

Idé och koreografi

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, konstnärlig chef för Svenska Balettskolan och tidigare solistdansare vid både Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat som prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och skapar nu en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot. 

Det är otroligt roligt att få sätta upp julens absolut juligaste föreställning här i Göteborg. Som barn älskade jag Nötknäpparen och såg den varje år! Nu skapar vi en helt ny version med vackra kostymer och sagolik scenografi där flera kilo snö kommer att falla ner över Lorensbergsteaterns scen i jul. Jag kan lova spännande koreografi och roligt skådespel när vi berättar om Claras juläventyr!

Sebastian Michanek och Gudrun Bojesen som prinsen och prinsessan i Nötknäpparen på Det Kongelige Teater
Scenografens skiss av första scenbild med Claras hus omfamnad av julens snölandskap

Illustrationer och scenografi

Scenografin har skapas speciellt för denna svenska och juliga version av Nötknäpparen. Scenografin är inspirerat fritt efter Sverige i sekelskiftet och av Carl Larssons fina målningar, där Claras fantasi förtrollar hennes sekelskifteshem till ett pepparkaksrike.

Illustrationer och scenografi är skapade av scenografen Emanuel Petersson tillsammans med föreställningens koreograf och låter publiken följa med Claras in i hennes fantasi och drömmar.

Emanuel Petersson står bakom många uppskattade och lekfulla produktioner som Pelle Svanslös och Carl-Einar Häckners varietéer. Scenografin tillverkas av Hedé Ateljé som har en lång tradition av att skapa scenografi för Lisebergsteatern, Rondo, Lorensbergsteatern, Galenskaparna, Fredriksdalsteatern, Julstaden, Chinateatern, Stockholms Stadsteater, GöteborgsOperan m.fl.

Miranda Benramdane Fält och John Javér Kristiansen som Clara och Nötknäpparsoldaten

Kostym

Alla kostymer är skapade för denna uppsättning av Nötknäpparen. De är traditionella där siden och tyll klär dansarna på ett klassiskt och elegant sätt. Ingen balett är fulltalig utan tutuer och därför skapas över 20 nya tutuer till snöriket och föreställningens ballerinor.

Tillsammans med föreställningens koreograf och produktionens egna kostymavdelning har kostymören Anna Melin skapat en vacker och julig kostymuppsättning.

Anna Melin är utbildad skräddare, kostymdesigner och makeupartist och har en lång erfarenhet inom dans, film, tv och teater på bl.a. GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Lorensbergsteatern, SVT och Gothenburg Film Studios.

 

Mask och peruk

Då föreställningen utspelar sig i Sverige vid sekelskiftet är hår och frisyrer mycket viktiga för att får ihop helheten. Därför kommer de flesta karaktärer att bära peruk och de unga barnen friseras efter tidens mode. Tiina Bengtsson ansvarar för mask och peruk för denna uppsättning av Nötknäpparen.

Tiina Bengtsson har till vardags hand om all mask och peruk till Galenskaparna och After Shave och har arbetat med produktioner som Falkenbergsrevyn, Vallarnas publikmagneter, Sommarteatern på Gunnebo slott och produktioner på Lisebergsteatern.

 

OM KRONHUSET

Kronhuset med sina sex våningar höga tegelhuset byggdes i två etapper under åren 1642–1654. År 1660 hamnade det nybyggda tyghuset i fokus när kung Karl X kallade ständerna till riksdag i Kronhuset vars bottenvåning fick fungera som rikssal.

Kronhuset har haft en rad olika funktioner genom åren. Mellan 1670- och 1890-talen fungerade rikssalen som kyrka för garnisonen. 1929 övertog Göteborgs Stad Kronhuset från staten och använde det som magasin för Göteborgs museum. Fram till 2021 har rikssalen använts som konsertsal.

Exteriören ser än idag likadan ut som när huset byggdes och även teglet är i huvudsak original, vilket gör Kronhuset till en av Göteborgs bäst bevarade 1600-talsbyggnader.

Under 2021 till 2024 fungerar Kronhuset som en testarena. Tillsammans med aktörer inom de kulturella och kreativa näringarna (KKN) utforskar Higab möjligheten att skapa en ny plats i Göteborg för arbete, möten och publika evenemang.

Framför Kronhuset ligger Kronhusbodarna från 1700-talet. Här finns café, galleri och butiker där besökare erbjuds hantverk, choklad och nytillverkad design som du köper direkt av lokala konsthantverkare med egna verkstäder.

Läs mer om Kronhuset och Kronhusbodarna här

Ⓒ Copyright: Svenska Balettskolan i Göteborg
Illustrationer: Emanuel Petersson
Foto: Emmy Jonsson / Tilo Stengel / Josef Götherskjöld